Vi välkomnar Simone Truniger som vår nya gästbloggare till Gardenize! Simone har odlat sedan hennes barnsben och just nu fokuserar hon sig mest på grönsaksodling i pallkrage. Om du behöver inspiration kan du gärna kika på hennes konto hos Gardenize under namnet ”Simone Truniger”.

Planera vårens sådder med Gardenize

Jag planerar min grönsaksodling för våren och sommaren under januari och februari. Enligt min erfarenhet är det lättast för mig att skaffa sig först en plan över vilka växter man vill odla och sedan få påminnelser når det är dags att så dem. Jag förklarar hur du kan gå till väga med din planering och få påminnelser om arbetsuppgifter från Gardenize.

Girl on balcony

Bestäm vilka växter du vill odla och när du sår plantorna

I första steget funderar jag kring vilka växter jag vill odla. Därför genomgår jag mitt förråd med frö. Efteråt komplimenterar jag med frön som utgick men jag önskar att odla. Därefter bygger jag en lista över mina önskade grönsaker i ett tabellkalkylsprogram.

Sedan letar jag upp när sista frostnatten under våren troligen ska inträffa. Hos mig brukar den vara ungefär vecka 18, alltså ungefär i mitten av maj.

Planera sådder

Hur kan du få fram tiden för sådd?

Efteråt beräknar jag tidpunkten för utplantering och sådd inomhus. Tomat till exempel planterar jag utomhus 2 veckor efter sista frostnatten. Så utplanteringen av tomat sker vecka 20. Jag önskar att tomatplantor vid den tidpunkten är omkring åtta veckor gamla. Så lägger jag en ny rad med plantans ålder vid utplantering. Vecka 20 minus de 8 veckor gamla plantorna. Då hamnar jag vid vecka 12.

Ett annat exempel är morot. Dessa sår jag direkt utomhus. Då behöver jag bara bestämma tiden när jag ska så. Jag sår morötter 5 veckor innan sista frostnatten. Därefter blir det följande beräkning: vecka 18 minus 5 veckor. Detta betyder att tiden för morötternas sådd är vecka 13.

Jag fastlägger mig bara vid tidpunkten för sådd. När jag planterar ute anpassar jag mig efter väderleken. Ibland stämmer mina beräkningar bra, ibland måste jag justera mina antaganden då kylan håller längre sig kvar.

Vårfrost vecka

Lägg till påminnelser och planera vårens sådder med Gardenize

Om en växt kan planteras eller sås ute innan frostrisken är över beror på arten. I Lena Israelssons ”Handbok för köksträdgården” hittar du uppgifter om grönsakernas köldtolerans. Sedan finns i Mel Bartholomews ”All New Square Foot Gardening” angivelser när de olika grönsakerna kan sås. En annan källa till dessa uppgifter är fröpåsarna och fröfirmornas kataloger och dess hemsidor.

Jag gör en ny växtflik för varje grönsakssort i Gardenize. Sedan skapar jag en händelse med uppgift för varje vecka. Efteråt kopplar jag de olika växter till denna händelse och aktiverar påminnelser. Jag får gärna en påminnelse på måndagar kl. 8. Då har jag en hel vecka på mig att utföra de uppgifterna som är kopplade till händelsen.

Så kolla först genom ditt fröförråd. Sedan kan du anteckna en lista, föredragsvis i ett tabellkalkylsprogram, och därefter beräkna tid för sådderna. Efter det kan du skapa växter och händelser i Gardenize. När du aktiverar påminnelser får du en meddelande om när du vilka plantor ska så.

App
Simone Truniger

Gästbloggare: Simone Truniger

Jag odlar sedan mina barnsben och nu fokuserar jag mest på grönsaksodling i pallkrage. Om du behöver inspiration kan du gärna kika på mitt konto hos Gardenize. Mitt namn är ”Simone Truniger” och konton är offentlig. Jag driver en odlingsblogg under adressen https://www.simonetruniger.net/.

Vilken Gardenize-nivå är rätt för dig?

Free

Passar dig som använder Gardenize för tips och information som du hittar i inspirationsflödet eller gillar att kika in och se vad andra har för sig i trädgården i vänner-delen.

Här kan du göra så mycket anteckningar du vill och lagra en bild per växt/plats/händelse.

Basic 19:-/mån*

Ett bra alternativ för dig som använder Gardenize till att samla information om dina växter och vill ha några bilder på varje växt, tex en bild på blomman, en bild på hela växten och en bild på etiketten som kom med när du köpte växten.

I Basic kan du spara 3 bilder per växt/plats/händelse.

Här kan du dessutom rita på bilderna, så att du noter var du sått olika fröer, eller plantera olika sorters växter.

_________

 * Tecknas vi App Store eller Google play

Plus, 39:-/mån*

Passar dig som gillar att ta mycket bilder och följa utvecklingen av varje växt under olika säsonger och följa utvecklingen på olika växtplatser.

I Plus kan du spara obegränsat med bilder så du kan snabbt bygga upp en katalog och fotoalbum över din egen trädgård.

Dessutom kan du logga in på ditt Gardenize konto via datorn vilket gör det ännu enklare att lägga till fler bilder och anteckningar.

_________

 * Om du tecknar dig via hemsidan. 59:-/mån om du tecknar dig via Stores.

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.