Vi välkomnar Jenny Löfström som vår gästbloggare till Gardenize. Jenny bor med sin familj på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3) i en gammal skola från början av 1900-talet där köksträdgården ligger idag på samma plats. Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland. I sitt första inlägg hjälper hos oss planera odlingsåret.

Planera odlingsåret

Under vintermånaderna gillar jag att drömma, skissa och planera hur jag vill ha det i min köksträdgård under året. En av de sakerna som jag gillar mest med att odla är att inget år är det andra likt och misslyckas man med något så får man alltid en ny chans nästa år.
Jag tänkte dela med mig av hur jag tänker när jag planerar årets odling i köksträdgården och några tips på odlingsvärda växter.
Planera odlingsåret

1. Vad gillar vi att äta?

Vi är nog många som gjort misstaget att odla jättemycket av någonting som man sedan inte har användning för. För mig är squash ett sådant exempel. Squash är kul, lättodlat och vackert och det är häftigt att kunna odla fram så snygga grönsaker. Men… det blir lätt för mycket. När vi ätit squash till frukost, lunch och middag och använt det både i mat, bröd och bakverk så är vi rätt trötta på squash. Jag har därför börjat odla squash i stora krukor och för oss räcker det gott och väl med två – tre plantor. Vissa sorter av squash passar bättre än andra för krukodling. Vill du prova så välj en mindre sort.

Några saker som alltid hamnar på ”odla mer”-listan hos oss är morötter, kål, bönor, sockerärter och olika sorters bär.

Sweet peas

2. Hur skall det se ut?

Jag gillar att odla blommor i köksträdgården – både för pollinatörerna och för att det ser fint ut i landen. Jag gillar också att kunna plocka in buketter under en stor del av sommaren.

Ibland kan man även kombinera snyggt med gott tex genom att odla rosenbönor som blommar vackert och samtidigt ger skörd av bönor. Svartkål/ palmkål är en annan favorit som nästan ser exotisk ut med sitt palmliknande utseende och är otroligt god i till exempel pajer.

Mina favoritsommarblommor som finns med varje år är rosenskära, zinnia, solrosor – både höga och låga sorter, sommarslöja, ringblommor och luktärter. Många av dessa självsår sig lätt och kan titta upp på andra, närliggande platser. Rosenskäran ger mig huvudbry varje år eftersom jag gärna har den i odlingsbäddarna men samtidigt vill den inte ha för mycket näring. Får den för mycket näring bildar den bara blad och inga blommor.

När jag planerar tycker jag att det är roligt att tänka hur olika kombinationer av grönsaker och blommor kommer se ut. Vilka färgkombinationer passar bäst osv. Här är det bara fantasin (och utrymmet) som sätter gränser.

Flowers

3. Hur mycket plats finns det?

Trots att min köksträdgård blir större för varje år så är det alltid platsbrist. Jag måste också ta med aspekten av odlingsföljd, dvs att inte odla samma gröda på samma plats år efter år. Vissa saker har en given plats i växthus som tex. meloner men tomater, som jag vill odla mycket av, måste ha plats både i växthus och ute och det är så roligt att testa olika sorter till olika odlingsplatser.

För att strukturera mina odlingsplatser och bäddar använder jag Gardenize app där man enkelt lägger in bilder och information om sina växter och vart man har sått vad.

Pretty green

Inte kommit igång med odlingen än?

Mitt bästa tips till dig som står i startblocken och vill börja odla är – börja smått men dröm stort. Det är jättebra att börja med några krukor eller en pallkrage för att testa, men det finns en stor risk för mersmak så våga drömma.

Och glöm inte att dokumentera det du gör i din trädgård i Gardenize.

Odling
Jenny Löfström

Gästbloggare: Jenny Löfström

Jenny bor med man och två barn, hund, katt och höns på landet utanför Kalmar (odlingszon 2-3). Hon odlar en stor del av familjens grönsaker, bär och frukter under sommarhalvåret. Hon gillar att kombinera grönsaker och blommor i odlingen och har som mål att ersätta mycket av trädgårdens gräsytor med blommor, buskar, träd och trädgårdsland.

Familjen bor i en gammal skola från början av 1900-talet och köksträdgården ligger idag på samma plats som den låg när det var småskola där. Hon odlar gärna växter som drar till sig pollinatörer och gillar att ta sig an små byggprojekt i trädgården.

Jenny har ett nystartat Instagramkonto som heter karlsboskola om ni vill se mer av hennes trädgård och hem.

Vilken Gardenize-nivå är rätt för dig?

Free

Passar dig som använder Gardenize för tips och information som du hittar i inspirationsflödet eller gillar att kika in och se vad andra har för sig i trädgården i vänner-delen.

Här kan du göra så mycket anteckningar du vill och lagra en bild per växt/plats/händelse.

Basic 19:-/mån*

Passar dig som använder Gardenize till att samla information om dina växter och vill ha några bilder på varje växt, tex en bild på blomman, en bild på hela växten och en bild på etiketten som kom med när du köpte växten.

I Basic kan du spara 3 bilder per växt/plats/händelse.

I Basic kan du dessutom rita på bilderna, så att du noter var du sått olika fröer, eller plantera olika sorters växter.

_________

 * Tecknas vi App Store eller Google play

Plus, 39:-/mån*

Passar dig som gillar att ta mycket bilder och följa utvecklingen av varje växt under olika säsonger och följa utvecklingen på olika växtplatser.

I Plus kan du spara obegränsat med bilder så du kan snabbt bygga upp en katalog och fotoalbum över din egen trädgård.

Dessutom kan du logga in på ditt Gardenize konto via datorn vilket gör det ännu enklare att lägga till fler bilder och anteckningar.

_________

 * Om du tecknar dig via hemsidan. 59:-/mån om du tecknar dig via Stores.

Fler lästips från Gardenize