Att göra i trädgården i november

Det blir lugnare och lugnare vad gäller trädgårdsarbetet och det kan vara skönt att sitta inne och mysa istället för att vara ute och frysa om fingrarna. Men det finns några saker som trots allt är bra att bocka av på listan för saker att göra i trädgården i november. Håll till godo!
gloves

Trädgårdstips för november

Övervintra pelargoner, dahlior och medelhavsväxter

Om du inte har packat in dina frostkänsliga växter, och placerat dem i skydd för snö, is och kyla ännu är det hög tid att göra det nu.

Olika växter föredrar olika metoder för övervintring, mörkt och svalt, eller ljust och något varmare. Vissa växter behöver klippas ner och ställas undan med kruka och allt, andra grävas upp och rotknölarna tvättas eller så kan hela växten behöva flyttas inomhus och behandlas som en krukväxt.

Läs mer om olika sorters vinterförvaring här:

Dahlior

Pelargoner

Medelhavsväxter

Vinterförvara dahlia

Sätt vitlöken

Vitlök kan man gärna sätta mycket av, och man kan göra det sent på året. Till och med efter det att jorden frusit, förutsatt att man har ofrusen jord att täcka över med. Gödsla gärna med benmjöl och hönsgödsel när du planterar, och det kan vara bra att veta att ju större klyftor du planterar, desto större lökar får du.

Läs mer om att odla egen vitlök här.

Odla egen vitlök

Kratta bort löv från gräsmattan

Om du ännu inte fått snö som ligger på gräsmattan, så passa på att kratta bort löv som ligger där. Lager med löv på gräsmattan gör det geggigt, halt och kväver gräset. Så se till att kratta bort löv och använd istället som skydd i rabatter och planteringar. Jag brukar tex lägga mina runt mina rhododendron och rosor eller gräva ner i odlingslandet.

Om det är en mindre mängd löv du har, så kan du istället gå över med gräsklipparen en extra gång, så att löven mals ner till småbitar. Dessa kan då leta sig ner i gräsmattan och bli till ny näring där.

Vill du ha fler tips om vad du kan använda höstlöven till så får du det här.

Trädgården i november

Säkra växthus och studsmattor

Gudrun, Egon och Knud toppar inte namnlistorna för nyfödda, men ger ändå tydliga associationer för de flesta av oss. De är alla exempel på orkaner och stormar som slagit hårt mot många trädgårdar runt om i landet de senaste åren och som vi kommer att minnas under lång tid.

Vid varje storm är studsmattor och växthus särskilt utsatta och flödena i sociala medier brukar svämma över av ledsna emojis och sorgliga bilder.

Så se till att säkra upp dem innan det blir för kallt och innan vindarna tilltar.

Studsmatta

Montera ner “vindfånget” i form av nät och matta och förvara inomhus. Passa även på att smörja upp alla fjädrar så att de inte rostar ihop under vintern. Vi brukar förvara matta och nät i en låda som vi under sommaren förvarar dynor i. Ställningen till studsmattan klarar av att stå utomhus under vintern, men det skadar inte att smörja alla skarvar och låsmekanismer med tunn olja (tex 5-56).

Växthus

Har du ett klassiskt litet växthus med lösa rutor som jag har, kan det vara i riskzonen när det blåser hårt. Efter att ha plockat glassplitter vid flertal tillfällen har jag börjat säkra upp växthuset i förebyggande syfte redan i november varje år. En enkel åtgärd är att se till att inte dörrar och luckor kan blåsa upp genom att knyta snöre eller ståltråd i låsmekanismerna.

Vi brukar dessutom dra ett spännband runt hela växthuset, och har ett par träskivor i det mest utsatta hörnet. Inte snyggt – men det fungerar! Läs fler saker att tänka på här.

Stormsäkra växthus Gardenize

Snart dags att beskära vinrankan

Vindruvor skall beskäras när de är i vila, dvs under vintern. Det är lätt att glömma, när man är mitt i allt julstök och glöggkalas. Men lägg gärna in en påminnelse i Gardenize till mellandagarna redan nu, så att du inte missar tillfället.

Du kan läsa mer om att beskära både nyplanterade och äldre vinrankor i detta inlägg.

Beskära vinranka

Vilken Gardenize-nivå är rätt för dig?

Free

Passar dig som använder Gardenize för tips och information som du hittar i inspirationsflödet eller gillar att kika in och se vad andra har för sig i trädgården i vänner-delen.

Här kan du göra så mycket anteckningar du vill och lagra en bild per växt/plats/händelse.

Basic 19:-/mån*

Passar dig som använder Gardenize till att samla information om dina växter och vill ha några bilder på varje växt, tex en bild på blomman, en bild på hela växten och en bild på etiketten som kom med när du köpte växten.

I Basic kan du spara 3 bilder per växt/plats/händelse.

I Basic kan du dessutom rita på bilderna, så att du noter var du sått olika fröer, eller plantera olika sorters växter.

_________

 * Tecknas vi App Store eller Google play

Plus, 39:-/mån*

Passar dig som gillar att ta mycket bilder och följa utvecklingen av varje växt under olika säsonger och följa utvecklingen på olika växtplatser.

I Plus kan du spara obegränsat med bilder så du kan snabbt bygga upp en katalog och fotoalbum över din egen trädgård.

Dessutom kan du logga in på ditt Gardenize konto via datorn vilket gör det ännu enklare att lägga till fler bilder och anteckningar.

_________

 * Om du tecknar dig via hemsidan. 59:-/mån om du tecknar dig via Stores.
Keep a garden journal

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.