Amaryllisens Dag

19 november

Den 19 november, firar vi Amaryllisens Dag och den är den perfekta blomman till Jul eftersom den är så vackert röd, ståtlig och tålig. Amaryllis är enkel att lyckas med, den skapar en fin stämning hemma i mörka tider. I Sverige odlas amaryllis som krukväxt och är mycket populär som del av juldekorationerna.

Amaryllis är enkel att lyckas med, den skapar en fin stämning hemma i mörka tider, och den fungerar lika bra oavsett om den står i kruka eller används som snittblomma.  Vattna amaryllis sparsamt i krukkanten eller på fatet för att löken inte tycker om att bli blöt. Den vill ha det ljust, och den tycker om värme (då går den snabbare i blom), men en svalare placering gör att knopparna och blommorna håller längre.

Så här sköter du din amaryllis

Vattna amaryllis sparsamt (helst i krukkanten/på fatet) för att löken inte tycker om att bli blöt, och tillsätt inte näring. Den vill ha det ljust, och den tycker om värme (då går den snabbare i blom), men en svalare placering gör att knopparna och blommorna håller längre. Välj en tung kruka, för att då står den stadigare och välter inte lätt. Låt löken stå i en vas av glas så att rötterna syns, men undvik för mycket vatten som kan göra att löken ruttnar.

 

Visste du?

Enligt Wikipedia, det första steget på väg mot dagens moderna hybrider togs i England 1799 då en viss Mr. Johnson från Prescot korsade H. reginae och H. vittatum med varandra. Han fick fram en livskraftig sort med relativt små, fast eleganta blommor, röda med vit mittrand. Sorten odlas än i dag under namnet Hippeastrum × johnsonii. Den förste som målmedvetet började förädla hybrider var John Seden, verksam hos Veitch, Chelsea. Han började arbeta 1867 med H. leopoldii som bas.

I början av 1900-talet kom förädlingen i gång på allvar. Fler arter användes i arbetet, främst de med stora spektakulära blommor för att öka storleken på hybridernas blommor. Idag har trenden vänt något och nu ser man åter småblommiga hybrider på marknaden. I Sverige odlas amaryllis som krukväxt och är mycket populär som del av juldekorationerna.

Fakta om Amaryllis

Vetenskapligt namn (Latin): Hippeastrum x hortorum

Andra namn: riddarstjärna, kärleksblomma, Dancing Queen och Aphrodite genom historien

Ursprung: från Sydamerika och kom till Europa under 1700-talet

Familj: Amaryllisväxter (Amaryllidaceae)

Amaryllisfamiljen: innehåller runt 1100 arter, utspritt inom cirka 75 olika släkten

Färg: Röd, vit, rosa, rödlila, orange eller tvåfärgad

Användning: krukväxt och snittblomma

Placering: placeras oftast ljust och soligt

Egenskaper: växten är en lökväxt vars stängel kan bli mellan 50 – 70 cm hög.

LITE AMARYLLISTIPS

Vill du veta hur du får din Amaryllis att slå ut på julafton? Malin Hidesäter, Blomsterfrämjandet, ger sina bästa Amaryllistips.

Amaryllis
Amaryllis

Vilken Gardenize-nivå är rätt för dig?

Free

Passar dig som använder Gardenize för tips och information som du hittar i inspirationsflödet eller gillar att kika in och se vad andra har för sig i trädgården i vänner-delen.

Här kan du göra så mycket anteckningar du vill och lagra en bild per växt/plats/händelse.

Basic 19:-/mån*

Passar dig som använder Gardenize till att samla information om dina växter och vill ha några bilder på varje växt, tex en bild på blomman, en bild på hela växten och en bild på etiketten som kom med när du köpte växten.

I Basic kan du spara 3 bilder per växt/plats/händelse.

I Basic kan du dessutom rita på bilderna, så att du noter var du sått olika fröer, eller plantera olika sorters växter.

_________

 * Tecknas vi App Store eller Google play

Plus, 39:-/mån*

Passar dig som gillar att ta mycket bilder och följa utvecklingen av varje växt under olika säsonger och följa utvecklingen på olika växtplatser.

I Plus kan du spara obegränsat med bilder så du kan snabbt bygga upp en katalog och fotoalbum över din egen trädgård.

Dessutom kan du logga in på ditt Gardenize konto via datorn vilket gör det ännu enklare att lägga till fler bilder och anteckningar.

_________

 * Om du tecknar dig via hemsidan. 59:-/mån om du tecknar dig via Stores.
Keep a garden journal

Fler lästips från Gardenize