Låt kronärtskockan gå i blom

För tredje året i rad har samma planta av kronärtskocka producerat en mix av stora och små skockor. Jag kan ju inte skryta med att skörden är överväldigande, men i år blev det 3-4 stycken som vi kokade och åt som kvällsmat med smör och salt – mums!
/Jenny

Kronärtskocka är egentligen inte flerårig i Sverige, utan man får så nya plantor varje år. Eftersom plantorna dessutom tar väldigt mycket plats, har jag valt bort dem de senaste 2 åren, förutom en planta som har valt att överleva år efter år.

Plantan är av sorten ’Vert de Provence’ och såddes i februari 2018, och är alltså nu inne på sin tredje säsong. Den växer i västra Göteborg som är zon 2 och där vintrarna de senaste åren har varit milda, utan nämnvärt med snö eller kyla. Dessutom växer plantan i en upphöjd bädd, och jag har täckt över den med halm och löv på vintern vilket nog har hjälpt till att hålla värmen och fått plantan att överleva.

Från en planta blir det inte mycket mat, men växten är vacker att se på med sina maffiga, silvergröna blad som är lite ludna och taggiga. Liksom både inbjudande och avskräckande på samma gång. Har man gott om plats i trädgården kan man gärna unna sig en maffig rabatt med just kronärtskockor som fond i bakgrunden. Och varför inte låta knopparna vara kvar och gå i blom? De får en häftig och lite ovanlig lila färg, och får i alla fall mig att tänka på punkare från 80-talet.

Foto: Jenny Rydebrink

Vill du läsa mer om att odla egen kronärtskocka kan du göra det här.

Foto: Jenny Rydebrink

Följ upp dina odlingar med Gardenize Trädgårds-app

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, eller logga in på webben.

Du kan hitta mer information om Gardenize och våra olika erbjudanden här.

Keep a garden journal

Mer lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.

Share your thoughts