Att göra i trädgården i juli

Juli månad är trädgårdens högtidsstund. Det är nu det är dags att njuta av så väl frodig blomning som av smakrika grönsaker.
Inget slår smaken av den första hemmaodlade gurkan, som äts direkt efter att den är plockad. Den hinner aldrig in till köket. Det är även i juli man har tid att gå runt i trädgården och pyssla och dona.
Kanske ta tag i ett lite större projekt som att anlägga en ny rabatt eller förbereda för nästa års odling. Om du har svårt att komma på vad du skall göra så har vi samlat några juli-tips här.
Att göra i trädgården i juli

Trädgårdstips för juli

 1. Kartgallra i fruktträden
  Om du har fruktträd i trädgården är det bra att se över fruktsättningen och gallra bort en del. Tänk att varje frukt som du väljer att behålla skall ha plats att växa sig till full storlek. Så på en gren med tex 5 små äpple-kart, så kanske bara ett blir kvar. Spara då det största och finaste, och ta bort de andra.
 2. Sätt upp nät
  Om du har bärbuskar som du vill ha i fred för fåglarna, så kan det vara bra att lägga ett nät över. Jag brukar tex skydda mina amerikanska blåbär för att få ha dem i fred. Däremot så delar jag gärna med mig av körsbär och bigarråer. De har vi så gott om så att vi hinner inte äta upp dem ändå.
 3. Safta, sylta, konservera, torka och frys in
  När sommaren är som bäst kan trädgården i bästa fall svämma över av godsaker. Det lilla problemet som följer med det, är att man gärna vill ta hand om så mycket som möjligt. Vårt tips är att prioritera dina bästa grödor, och om du inte hinner ta hand om dem med en gång, så frys in. Jordgubbar, blåbär, hallon är underbart att lägga i smoothies eller på frukostfilen under vintern. Till och med fläderblommor går bra att frysa in och göra saft på vid senare tillfälle. Vinbären brukar också åka in frysen och blir till sura remmar under hösten.
 4. JAS-beskärning
  I juli, augusti och september är det en bra tid att beskära de flesta träd. Då har saven stigit, och trädet har gott om tid att läka innan vintern och kylan kommer. Att beskära denna tid på året gör även att man får färre vattenskott. Jag brukar dock vänta med att beskära mina fruktträd, till slutet av JAS, så att jag hinner plocka av all frukten.
 5. Klipp bort vissna blommor
  Genom att klippa bort blommorna på de perenner och sommarblommor som redan blommat klart kan man få till en andra blomning. På engelska kallas detta för “dead heading”, men mig veterligen finns inget bra ord på svenska. I samband med att jag klipper bort blommorna, så passar jag även på att vattna och gödsla lite.
 6. Dokumentera i Gardenize
  Under sommaren när man ofta har lite ledigt, passa på att uppdatera din Gardenize app. Gå runt i trädgården och lägg in bilder på de olika växterna när de blommar eller har blommat klart. Ta kort på rabatter, träd och odlingar, och välj favoritbilden genom att klicka på den lilla blomman i övre högra hörnet på bilderna. Favoritbilden kommer vara den som syns först i olika vyer.Här kan du läsa hur du gör för att välja favoritbild.
Gardenize PLUS
Testa Gardenize PLUS gratis

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

Nu finns Gardenize även för webben, så att du kan logga in på datorn.
Prova gratis i 7 dagar!

Du kan hitta mer information om Gardenize på här.

Dokumentera i Gardenize

På sommaren är det full fart i trädgården, och man gör många olika sysslor varje dag. Jag som alltid har mobilen med mig, brukar ta upp den och ta en snabb bild över det jag gjort där och då. Ibland till och med en liten bildserie, som visar vad jag gjort i flera steg. När jag sen kommer in sätter jag mig i lugn och ro och öppnar Gardenize, antingen på datorn eller i mobilen, och skapar nya händelser. Jag lägger in bilden, och namnger aktiviteten.

Jag försöker att bli bättre på att dokumentera även det som jag inte lyckas med. Som när jag fått skadedjur på kålen, vaxbönorna som inte grodde eller gula fläckar på mina paprikor. På så sätt så lär jag mig och kommer ihåg även det som funkat mindre bra. Jag har tex skapat Aktivitestyper  som “Näringsbrist”, “Skadedjur” eller helt enkelt “Fail!”. Fail använder jag när det inte blev som jag tänkt mig, som att fröna inte grodde, om jag glömde vattna mina krukor eller om jag köpt jord som innehöll mer ogräs än näring.

/Jenny

Gallra äpplekart
Att göra i trädgården i juli
Nät över blåbären
Att göra i juli
Dokumentera dina Fail!
Trädgården i juni

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.