Odla egna Amerikanska blåbär

Alla älskar väl blåbär?! Särskilt de svenska som får växa fritt ute i skogen är ju oslagbara, men de Amerikanska blåbären som nu finns färska i butik året om är inte dumma de heller.
Det som grämer mig är dock att när man läser på förpackningarna på de färska blåbären i december så inser man att de har skeppats över halva jordklotet från något land i Sydamerika. Attans, vad skall man då göra för att få blåbär till morgonfilen? Jo – plantera egna buskar så klart. Och visst, det blir inga färska bär i december, men frysta funkar lika bra för min del.
Och att odla egna Amerikanska blåbär går ju nästan inte att misslyckas med. Så länge man skapar några grundförutsättningar så kan man ha egna färska blåbär hela sommaren och fylla frysen för resten av året.
/Jenny
Blåbär

Odlingstips: odla egna Amerikanska blåbär

Tänk på det här

 1. Du behöver ofta flera olika sorters Amerikanska blåbär för de behöver pollinera varandra. Det finns även självpollinerande sorter, så läs noga på lappen när du köper. Oavsett så kan man inte få för många blåbärsbuskar, så länge man har plats.
 2. En annan anledning att köpa flera olika sorter är att kunna skörda under lång tid. Så leta efter både tidiga, mellantidiga och sena sorter. Då kan du plocka blåbär till frukosten från början av juli till långt in på sensommaren eller till och med hösten.
 3. Förbered växtplatsen genom att jordförbättra med kompost och surjord avsedd för t.ex. rohdodendron. Gräv bort eventuell gammal växtlighet och rötter så att plantorna får chans att utveckla ett bra rotsystem.
 4. Välj en växtplats som är solig och skyddad för blåst.
 5. Plantera plantorna lite djupare än vad de stod i sin kruka när du köpte dem. Det gynnar bildandet av nya skott.
 6. Många sorter blir ganska höga och våra äldsta buskar är 2,5 till 3 meter, så planera för gott om plats.
 7. Notera alla dina olika sorters blåbär i Gardenize och ta kort, både på buskarna var och en, samt på etiketten så du får med dig all viktig information för framtida behov. Och du vet väl att du kan rita på bilderna i Gardenize för att markera var du sätter de olika buskarna? Läs hur du gör här.
 8. Fåglarna gillar blåbär! Så när bären börjar mogna så brukar vi skydda våra buskar med nät för att få ha dem i fred. Dock fick vi i somras en liten blåmes som fastnade i nätet, så vi får överväga att byta skyddsmetod. Och Ja – fågeln klarade bra sig även om den protesterade ilsket mot vår välvilja att hjälpa den lös 🙂 .
Buske Amerikanska blåbär
Odla egna amerikanska blåbär etikett
Att göra i juli
Skyddsnät över Amerikanska blåbären skyddar mot hungriga fåglar
Amerikanska blåbär bär
De Amerikanska blåbären är mycket större än svenska. De är även vita på insidan och färgar inte av sig på samma sätt.
Nyplockade blåbär
Ett halvt kilo nyskördade blåbär! Direkt från tomten, vardagslyx på riktigt!

Fler tips

 • Amerikanska blåbär har mycket bra hållbarhet och kan förvaras i kylskåp eller matkällare/sval i flera veckor.
 • De går även utmärkt att frysa och plocka fram vid behov hela året. Ett suveränt mellanmål är en burk med naturell fil/yoghurt/kvarg lite frysta bär och lite nötter. Genom att blanda de frysta bären direkt i burken så håller sig mellanmålet kallt tills det är dags att äta på en rast eller när det är dags för träning.
 • Beskärning – buskarna behöver i princip inte beskäras, men klipp gärna bort döda och frostskadade grenar vid behov.
 • Återanvänd julgranen genom att klippa ner resterna av julgranen och täck jorden runt för att skydda rötterna och tillföra mer surt material.
 • Jag brukar även lägga kaffesump runt blåbären eftersom det bidrar till att hålla jorden sur.

Sorter

Jag har Amerikanska blåbär på flera olika växtplatser, och har mellan 2 och 3 buskar på de olika platserna. De buskar som ger flest bär är minst 10 år, och har fått växa och utvecklas i fin jord i utkanten av trädgården. Jag vet inte vad det är för sorter eftersom jag inte hade Gardenize när vi planterade dem…

De nyare buskarna har jag dock full koll på och de är: Northland, Bluecorp, Duke, Northblue och Goldtraube 71. Jag har haft dem i två säsonger och de har inte riktigt etablerat sig ännu så det är förtidigt att bedöma vilken som är favoriten. Får återkomma senare.

Vet du om att det även finns rosa blåbär? Det låter ju lite tokigt men så är det. Här har bloggaren Trädgårdstrollet gjort en sortlista och beskrivit dem mer utförligt.

/Jenny

Blåbär i höstfärger

Följ upp dina odlingar med Gardenize Trädgårds-app

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, eller logga in på webben.

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

Frågor och Svar Gardenize

Gillar du Gardenize?

Swisha ett bidrag!

Att utveckla en digital tjänst och app som Gardenize kostar ett antal miljoner. Hittills har vi fått hjälp med att betala utvecklingskostnaderna genom bland annat bidrag från Vinnova, lån från Almi och Affärsänglar som tror på oss och idén. Utöver det så har vi lagt massor med obetald tid och satsat egna pengar.

Vill du vara med och stötta utvecklingen av Gardenize så swisha ett bidrag!

 Pengarna går oavkortat till utveckling av nya spännande och användbara funktioner.

Swish nummer:

123 474 53 03

Gardenize Swish

Mer lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.

Share your thoughts