Odla egen potatis

Nu är det dags att börja fundera över om och hur du vill odla din egen potatis. Här nedan har jag listat lite knep och tips som jag tycker funkar fint och det oavsett var i vårt långa land som just du bor.
/Jessica Lyon
Odla egen potatis

Vilka sorter?

Personligen vill jag gärna odla lite olika sorter för att säkra skörd under större delen av säsongen samt att jag gärna vill ha sorter som funkar bra att lagra.

Som riktmärke kan du planera för 3 olika sorter:

  • en tidig midsommarpotatis
  • en sort som börjar skördas efter midsommar
  • en för lagring under hösten och vintern.

Förgro eller inte?

Det beror helt på hur mycket du orkar göra, hur stor plats och vilka möjligheter du har inomhus och inte minst vilken volym av sättpotatisar du tänker odla. Har möjlighet att förodla så är det allra enklaste sättet att lägga sättpotatisen i enkla äggkartonger och ställa ljust men svalt inomhus. Det är de knubbiga gröna skotten man vill få,  komme ristället långa bleka skott så är det bara att bryta av dessa. Det kommer nya skott. Genom att förodla vinner du ett antal dagar till skörd och vill du vinna ännu några fler dagar så förodlar du din potatis i jord. Då utvecklar potatisen skott och rötter och du får en hel liten potatisplanta att sätta ut.

Att göra i trädgården på våren

Odla potatis i hink – går det?

Även om du inte har trädgård eller möjlighet till frilandsodling finns det möjligheter för dig som vill kunna odla egen potatis; i stora krukor eller hinkar. Viktigt att tänka på, och särskilt om krukan eller hinken inte står med något tak över sig, är att det måste finnas dräneringshål i botten så att överskottsvatten kan rinna ut. En av de största riskerna vid potatisodling i kruka eller hink är just att de ruttnar av för mycket vatten. En annan risk är att du ger din potatis för mycket näring. Om potatis får för mycket näring, framförallt kväve, så bildar den mer blast stället för knölar.

Grott potatis i kruka swift
Färskpotatis till valborg

När är det dags att sätta potatis ute?

Det får gärna vara minst 7-8 grader i jorden tycker jag för att man ska sätta potatis på friland. Är sättpotatisarna fördrivna i jord, och har utvecklats till små potatisplantor att sätta ut, får det gärna vara ännu lite varmare. Blasten är nämligen känslig och den vill vi inte riskera att utsätta för nattfrost.

Här ser du några filmer om hur du kan gå tillväga:

Förgro potatis i jord

Odla potatis i hink

5 favoritsorter

Samodla bondbönor och potatis

Fler potatistips!

Hoppas vi blir fler som odlar ännu mer potatis i år! Det är en underbar, god och viktig gröda.
Bästa hälsningar från
Jessica

Dokumentera i Gardenize

Kom ihåg att notera i Gardenize vilka potatissorter du har, när du förgrodde, när du planterade och vilka andra moment som du gör. Notera även var du sätter din potatis, så att du har koll på att inte sätta potatis på samma odlingsplats varje år.

/Jessica

Garden App Gardenize
Gardenize PLUS

Gardenize trädgårdsdagbok

Gardenize fungerar både på webben och som app i din mobil.

Skapa ett konto och ladda ner Gardenize till iPhone eller Android så har du alltid din trädgårdsinformation lätt tillgänglig – var du än befinner dig!

Spara alla noteringar och foton om dina växter, växtplatser och trädgårdsaktiviteter på ett och samma ställe – Gardenize.

Get Gardenize in App store
Google-Play

Läs också:

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.

Share your thoughts