Odla egen ingefära

Vissa säger att man faktiskt kan bli självförsörjande på ingefära även i Sverige. Själv har jag provat att odla egen ingefära med gott resultat, dock var det inte i så stora mängder att jag blev självförsörjande:-).
Att odla ingefära är förhållandevis enkelt och kul att pröva. Och jag kan lova att smaken av en riktigt färsk och saftig ingefära är oslagbar!
/Jenny
Odla egen ingefära Gardenize

Odlingstips: odla egen ingefära

Gör så här

  1. Köp en bit färsk, ekologisk ingefära i mataffären. Titta efter en stor bit som gärna har ”ögon” som vill börja gro.
  2. Ta en vid kruka eller någon form av odlingskärl och fyll med planteringsjord. Krukan behöver inte vara så djup, för ingefäran växer på bredden snarare än på djupet.
  3. Vattna igenom jorden.
  4. Plantera ingefärsknölen på jorden och täck med mer jord.
  5. Placera krukan varmt och ljust tex i ett fönster eller i växthus.
  6. Kom i håg att vattna regelbundet, som med alla växter.
  7. Efter ett tag kommer du se att det växer upp långa, gröna stänglar och då har du lyckats!
  8. Fortsätt att vattna, gödsla och placera krukan ljust och varmt, gärna i ett växthus.
  9. Efter ett par månader kan du försiktigt börja skörda genom att gräva upp och bryta av delar av roten och samtidigt låta resten vara kvar.

Lycka till med din odling av ingefära!

Odla egen ingefära

Se när Jessica planterar ingefära.

Besöket från Kina kunde ingefära men inte tomat 🙂

För något år sedan hade familjen besök av ett par studenter från Kina som bodde hos oss en vecka. Det var två pojkar i 16-17 års åldern som båda var uppvuxna i storstaden Shanghai. Att bo i ett hus med gräsmatta, växthus och egen studsmatta var både ovant och exotiskt för dem. Och till och med en sådan enkel sak som promenera på granitklippor, visade sig vara en utmaning som krävde annan balans än den de fått genom att gå på asfalterade gator och tillrättalagda lekplatser hemma i storstaden.

Den ena av pojkarna var väldigt intresserad av livet i Sverige och han hjälpte gärna till att kratta löv och plantera fröer och jag visade honom alla olika växter i trädgården som tomater, gurkor, lök, körsbär osv. Allt var okänt för honom och han lyssnade intresserad medans vi kommunicerade på stapplande engelska.

Av alla olika växter i växthuset och på tomten så kände han bara igen en. ”This I know”, sa han med ett stolt leende och pekade på den ynkliga stängeln av ingefära som kämpade sig upp från min experimentellt planterade knöl. Så den för mig mest exotiska växten i mitt växthus var den mest kända för honom, tänk så olika det kan vara!

Inför hemresan fick han med sig några fröer av den lilla tomatsorten Vilma. Han skickade bilder på växten ett par månader senare, och med tanke på att hans jord mest såg ut som torkad lera, och den verkade stå placerad väldigt jag mörkt, är jag ytterst tveksam till om han fick några tomater. Men det känns ändå värdefullt att ha bidragit till att sprida odlingsintresset vidare i världen.

/Jenny

Från Kina

Följ upp dina odlingar med Gardenize Trädgårds-app

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

I Gardenize får du dessutom tips och inspiration om trädgård!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, eller logga in på webben.

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

Frågor och Svar Gardenize

Gillar du Gardenize?

Swisha ett bidrag!

Att utveckla en digital tjänst och app som Gardenize kostar ett antal miljoner. Hittills har vi fått hjälp med att betala utvecklingskostnaderna genom bland annat bidrag från Vinnova, lån från Almi och Affärsänglar som tror på oss och idén. Utöver det så har vi lagt massor med obetald tid och satsat egna pengar.

Vill du vara med och stötta utvecklingen av Gardenize så swisha ett bidrag!

 Pengarna går oavkortat till utveckling av nya spännande och användbara funktioner.

Swish nummer:

123 474 53 03

Gardenize Swish

Mer lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.