Att göra i trädgården i februari

Sverige är ett avlångt land, och just i februari märks det nog som mest. Snön kan ligga metertjock i de norra delarna och i söder kan våren anas i luften. Mörkret är fortfarande påtagligt på de flesta håll och bra belysning är en nyckelfaktor om man vill dra igång sina odlingar och få sina krukväxter att må bra.
Hälsningar/Jenny
Korallkornell, prydnadsbuske

Trädgårdstips för februari

Förbered rabatter och odlingsbäddar

Om du inte har tjäle i jorden, så går det utmärkt att förbereda nya rabatter och odlingsbäddar så här års. Jorden är fuktig och det är lätt att gräva upp rötter och annat som man vill bli av med. Även vissa sorters ogräs, som kirskål har rötter som syns tydligt när det inte växer annat som man vill behålla.

Vill man hellre bygga sina bäddar på höjden går det också bra nu. Jessica berättar hur hon gör, genom att grunda nya odlingsbäddar med grenar och ris och sen fylla på med löv och jord på toppen.

November

Rota sötpotatis

Varför inte prova att odla sötpotatis i år?  Det är lite av en utmaning, men kul. Sötpotatis är en värmekrävande växt, så en förutsättning är att du har tillgång till ett växthus eller ett uterum. Och du kommer behöva en riktigt stor kruka/låda så att rotknölarna kan få plats att utvecklas.

Till att börja med, köp ett par ekologiska sötpotatisar i mataffären och placera i ett glas med vatten. Ställ sedan ljust och se till vattnet inte dunstar bort. Efter en vecka eller två kommer du se små skott utvecklas.

Du kan läsa mer om hur det gick när jag odlade sötpotatis här.

Sötpotatis gror

Så kronärtskocka

Köksträdgårdens stolthet behöver sås tidigt för att hinna utvecklas, så ser du fram emot egenodlad kronärtskocka till hösten är det hög tid att sätta fart nu! Så frön i rymliga krukor och placera ljust och varmt.

Kronärtskocka

Vår-vinter beskärning

Vissa träd är toppen att beskära i februari, tex äppel- och päronträd, det är lätt att se var man skall klippa när inte alla blad skymmer sikten. När man beskär är det viktigt att ha bra och vassa verktyg av god kvalitet. Du kan behöva:

  • En sekatör
  • En grensåg
  • En sekatör med teleskopsskaft, om det är höga träd

I vinter skall jag själv beskära min schersmin som börjar bli för stor och risig. Andra växter som går bra att beskära nu är: pil, rönn, oxbär och kornell.

Events garden journal

Växtbelysning

Både frösådder och krukväxter mår bra av extra belysning under den mörka årstiden. Om du har möjlighet så placera gärna en ljusramp eller lampa över dina växter. Speciell växtbelysning behövs sällan, det funkar ofta bra med vanliga lampor så länge de ger tillräckligt mycket ljusstyrka. Vill du läsa mer så reder Jessica ut begreppen här.

Växtbelysning på små plantor

Planera odlingsåret och sätt igång tomatsådderna

I början av året är det många drömmar som ligger och gror och det är en bra tid att fundera och planera framåt.  Vi tagit hjälp av andra erfarna trädgårdsälskare och Gardenizers som delar med sig av sin kunskap. Tex så tipsar Jenny Löfström om hur man ska tänka när man planerar odlingsåret, och Ingegerd om sina tomatsådder.

Tomatsådd

Ta vintersticklingar

När man vill föröka växter och få fler plantor av samma sort kan man göra på olika sätt. I februari kan man ta vintersticklingar, vilket man gör av vedartade växter som forsythia, syrén och kornell. Här kan du läsa hur man gör för att ta vintersticklingar och, och passa gärna på nu när mycket annat står stilla i trädgården.

Brokbladig kornell

Gardenize Plus

Du vet väl att du kan logga in på ditt Gardenize-konto även på datorn? Det ingår i vårt erbjudande om Gardenize Plus, där du enkelt loggar in med samma uppgifter som du gör i mobilen, och kommer då åt alla dina bilder och alla dina noteringar. Med Gardenize på datorn blir det enkelt att lägga in nya växter och koppla dem till växtplatser. Du kan även enkelt gå tillbaka bland dina händelser och se när du gjorde vad.

Loggar in gör du här. Du kan prova gratis i 7 dagar, och sen betalar du endast 390:- för ett helt år.

Du kan hitta mer information om Gardenize plus här.

Nytt att läsa!

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.