Växtbelysning, behövs det?

Många funderar över möjligheten att använda sig av extra belysning för sina övervintrande plantor och frösådder i form av växtbelysning. I synnerhet vintertid då det naturliga ljuset är som allra svagast.
Men vad är växtbelysning och funkar vilka lampor som helst för detta ändamål?
Jessica Lyon reder ut begreppen i detta inlägg.
Växtbelysning

Vad är växtbelysning?

Det som allmänt benämns som växtbelysning är lampor som ger extra mycket ljus i form av ljusstyrka. Det går faktiskt, oavsett vad än en del växtbelysningsproducenter säger, att använda vilken sorts lampor som helst, bara de har tillräckligt hög effekt. Så vanliga lysrör, ledlampor o.s.v. kan fungera alldeles utmärkt.

Själv använder jag gärna återbrukade akvariebelysningsarmaturer och rör. Fördelen med dessa är att de har en högre IP-klassning, vilket medför att de tål fukt bättre. IP-klassningen kan vara värd att fundera över om du tänker dig att placera belysningen i hyllor med växterna på hyllplanen och belysningen på undersidan av varje hyllplan. Då vill man i allmänhet kunna vattna och kanske spraya växterna och det måste ske på ett elsäkert sätt. Ju högre IP-klass desto bättre, och är du osäker på vad de olika IP-siffrorna står för har vi hittat en bra guide här.

Växtbelysning på små plantor

Hur väljer man växtbelysning?

Men hur hittar man belysning med tillräckligt hög effekt, vad ska man titta efter?
Proffsodlare använder begreppet mikromol, µmol, vilket tar hänsyn till de olika våglängdernas olika energiinnehåll.
Kortfattat så avger en lampa med högre effekt i watt, W, normalt sett mer ljus än en med lägre effekt. Vi kan se det genom att lampan lyser starkare.
Men även en lampas effektivitet spelar in. Helst ska värdet ligga över 2 mikromol per watt för att det ska vara en effektiv lampa. En butik som säljer växtbelysning bör kunna svara på hur många mikromol en lampa avger. Handlar du på andra platser eller återbrukar äldre belysning så är en tumregel att använda belysning som ger minst 100W/kvm odlingsyta.
Växtbelysning

Placering av växtbelysning?

Hur nära växterna man placerar växtbelysningen påverkar inte bara deras tillväxt utan även energiförbrukning i förhållande till växtkraft du kommer att få. En enkel regel är att placera ljuset så nära över växterna
du kan, utan att de bränns.

När behövs växtbelysning?

Jämförelse olika belysningar

Varmvitt eller kallvitt ljus, vilket är bäst?

Det har visat sig att för de flesta hobbyodlare så spelar just detta mindre roll. För även om rött och blått ljus har den största effekten på fotosyntesen, så påverkar olika våglängder växten på olika sätt. Vitt ljus innehåller dock alla våglängder och växten riskerar därför inte att få problem på grund av brist av en viss våglängd. Om det är varmvitt eller kallvitt spelar däremot mindre roll. Ljuset är betydligt mer än bara energi för växten. Det talar också om vilket årstid det är för närvarande samt hur väl anpassad växtplatsen är för plantans behov.

Hur länge behöver det lysa?

En tumregel för belysningstid är 14-16 timmar per dag.
Funderar du över om lysrör eller LED är bäst så kan det sägas att både lysrör och LED har sina styrkor och svagheter. Det viktigaste när du väljer är att belysningen har tillräckligt hög effekt och gärna har ett vitt ljus.
Tänk också på att ju varmare du har det vid växtplatsen, desto mer ljus behövs för att inte växterna ska bli rangliga.
Lycka till!
/Jessica Lyon

Vilken Gardenize-nivå är rätt för dig?

Free

Passar dig som använder Gardenize för tips och information som du hittar i inspirationsflödet eller gillar att kika in och se vad andra har för sig i trädgården i vänner-delen.

Här kan du göra så mycket anteckningar du vill och lagra en bild per växt/plats/händelse.

Basic 19:-/mån*

Passar dig som använder Gardenize till att samla information om dina växter och vill ha några bilder på varje växt, tex en bild på blomman, en bild på hela växten och en bild på etiketten som kom med när du köpte växten.

I Basic kan du spara 3 bilder per växt/plats/händelse.

I Basic kan du dessutom rita på bilderna, så att du noter var du sått olika fröer, eller plantera olika sorters växter.

_________

 * Tecknas vi App Store eller Google play

Plus, 39:-/mån*

Passar dig som gillar att ta mycket bilder och följa utvecklingen av varje växt under olika säsonger och följa utvecklingen på olika växtplatser.

I Plus kan du spara obegränsat med bilder så du kan snabbt bygga upp en katalog och fotoalbum över din egen trädgård.

Dessutom kan du logga in på ditt Gardenize konto via datorn vilket gör det ännu enklare att lägga till fler bilder och anteckningar.

_________

 * Om du tecknar dig via hemsidan. 59:-/mån om du tecknar dig via Stores.
Keep a garden journal

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.