Att göra i trädgården i januari

Välkommen till ett nytt trädgårdsår. När lugnet efter jul och nyår har lagt sig är det dags att börja fundera på och planera för nästa trädgårdssäsong. Ta till vara de mysiga kvällarna genom att planera vad som skall sås och fundera över vilken plats som finns i trädgården, det blir lätt att man sår mer än man har plats för.
Här har vi listat några punkter  som är bra att komma ihåg att göra i trädgården i januari. Vill du ha odlingstips så har vi samlat många olika här.
Hälsningar/Jenny
Svartkål banner

Trädgårdstips för januari

Återanvänd julgranen

Om du har amerikanska blåbär i trädgården kan du klippan er julgranen och lägga grenarna rund buskarna.

Heckenpflege

Dags att börja så

Det är fortfarande gott om tid att så inför årets säsong. Men i januari kan du börja så chili och paprika. Jag brukar även så vissa små busktomater som Tiny Tim och Vilma. Eftersom dessa inte blir så stora får de plats att stå kvar inomhus ända till maj när jag brukar lyfta ut dem till växthuset.

Jag brukar även inventera vilka fröer jag har kvar sen förra året och beställa nya sorter av dem som jag vill komplettera med.

att göra i januari

Extra belysning

Även om ljuset är på väg tillbaka är det få timma av solljus i större delen av landet i januari. Det innebär att många växter, både krukväxter och sådder gärna vill ha extra ljus. Jag brukar använda sladdarna som julstjärnorna hänger i till att sätta upp extra belysning. Till dessa köper jag extra stora ledlampor med riktat ljus som jag hänger över plantorna och som fungerar som komplement till dagsljuset. Med en timer inkopplad är jag säker på att det blir tillräckligt många timmar med ljus, 10-12  per dygn.

Annat smått och gått

  • Kom ihåg att vattna växter som du har ställt undan på vinterförvaring.
  • Så nya ärtskott regelbundet
  • Mata fåglarna
att göra i januari

Gardenize Plus

Du vet väl att du kan logga in på ditt Gardenize-konto även på datorn? Det ingår i vårt erbjudande om Gardenize Plus, där du enkelt loggar in med samma uppgifter som du gör i mobilen, och kommer då åt alla dina bilder och alla dina noteringar. Med Gardenize på datorn blir det enkelt att lägga in nya växter och koppla dem till växtplatser. Du kan även enkelt gå tillbaka bland dina händelser och se när du gjorde vad.

Loggar in gör du här. Du kan prova gratis i 7 dagar, och sen betalar du endast 59:-/månad.

Du kan hitta mer information om Gardenize plus här.

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.