Hjälp gräsmattan återhämta sig

Våra bästa tips för gräsmattan
Har årets sommar gått hårt åt gräsmattan? Har du fläckar som till synes är helt vissna eller översållat av ogräs? Ingen fara. Gräs är en av de mest livskraftiga växter vi har, så det kommer tillbaka. Med några få enkla åtgärder har du snart en grön gräsmatta igen! Här är våra tips för gräsmattan.
To Do Liste im Gartenmonat Juli, gräsmatta

5 sensommartips för grön gräsmatta

När högsommaren är över, finns det fortfarande tid att skaka liv i gräsmatta, fräscha upp den och stärka den inför nästa säsong. Så här brukar vi göra:

  1. När gräsmattan börjar växa igen och är ca 5-6 cm långt så klipper vi det försiktigt, inte för kort alltså.
  2. Stödvattnar (om det inte råder bevattningsförbud) och gärna i samband med att det regnar, eller strax efter. Det låter knepigt, men det funkar faktiskt och som med den mesta bevattning är det bättre att vattna mycket och sällan, snarare än ofta och lite. Då letar sig rötterna djupare och växterna blir mer tåliga.
  3. Rensar ogräs så fort det har regnat lite. Då är gräsmattan mjuk och lätt att gräva i, dessutom så syns ogräset tydligt, eftersom det ofta har rötter som går djupare än gräset och därför fortfarande är grönt så det är lätt att se.
  4. Om du har rensat stora ytor från ogräs så kan du behöva så i nya frön. Det finns sorter med blandade fröer som är anpassade just till att laga gräsmattor. Fråga i affären så hjälper de er.
  5. Gödsla! Gräs är en växt som liksom andra växter behöver näring för att utvecklas och må bra. Det finns många olika sorters gräsmattegödsel, och beroende på när på året du gödslar bör du använda olika preparat. Ju senare på året du gödslar desto mer kalium och mindre kväve bör gödningen innehålla.
Trädgård för nybörjare, tips för gräsmattan
Gardenize PLUS
Skaffa Gardenize PLUS

Gardenize är en app för trädgård och odling där du samlar information om alla dina växter, växtplatser och aktiviteter i trädgården.

Nu finns Gardenize även för webben, så att du kan logga in på datorn.
Prova gratis i 7 dagar!

Du kan hitta mer information om Gardenize på här.

Dokumentera i Gardenize

Om du gödslar gräsmattan, är det bra att notera det i Gardenize. Ta gärna en bild av förpackningen till gödslet du använder, så du kommer ihåg vilket sort det var. Det kan vara bra att veta om resultatet blir särskilt bra eller om det tvärtom visade sig bli fel av någon anledning.

Jag har en aktivitetstyp i Gardenize som heter “Gödslat” och som jag använder. Så jag skapar en Ny händelse, med aktivitetstyp “Gödslat”, växten “Gräs” och platsen “Gräsmattan”. Till det lägger jag en bild på gödslet som använts. På så sätt har jag skapat en enkel minnesanteckning över när och med vad som gräsmattan gödslades.

/Jenny

Gödsla gräsmattan

Fler lästips från Gardenize

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.