3 Husmorsknep i trädgården

Det finns mycket kunskap och myter om trädgård och odling. Och vissa saker som man gör i trädgården gör man för att man har lärt sig av föräldrar och vänner, för att “så har man alltid gjort”. Om det är bevisat av forskning och vetenskap eller ej spelar mindre roll. Dessa gamla knep och “vetskaper” kallas nuförtiden för “Garden hacks” men är i princip samma sak som det vi förr i tiden kallade för “Husmorsknep” helt enkelt.

I detta inlägg delar jag med mig av tre av mina husmorsknep  – eller garden hacks om du så vill – som jag använder mig av i trädgården.

Äggskal och kaffesump

1. Mata tomaterna med äggskal

Genom att blanda äggskal i jorden så tillför man kalcium på ett naturligt och miljövänligt sätt. Jag samlar äggskal under hela året, och förvarar under tiden i en plastbytta under diskbänken som jag fyller på efter hand. När byttan är full mixar jag skalen i vanlig köksmixer till ett fint “äggmjöl”. Detta “äggmjöl” blandar jag sen ner i jorden när jag gör i ordning olika odlingsbäddar.

Här brukar jag prioritera de bäddar eller lådor där jag ska odla tomater. Detta eftersom tomater behöver kalcium för att inte få pistillröta. Pistillröta kan bero på flera olika faktorer som ojämn bevattning och dålig ventilation, men jag tycker att jag har fått bättre resultat med lite extra äggskal i jorden.

Vill du läsa mer om Pistillröta, föreslår jag att du läser mer på Gröna raders hemsida.

Äggskal i jorden

Äggskal i tomatjorden

2. Kaffesump som jordförbättring

Kaffesump går ju alldeles utmärkt att lägga i komposten. Men jag brukar sortera ut just kaffesumpen i ett särskilt kärl för att använda på speciella ställen i trädgården. Tex sägs kaffesumpen hjälpa mot både sniglar och annan ohyra. Så jag använder min kaffesump till bland annat rosorna, men blandar även in den i jord som behöver lite mer “fluff.

Lyssnar man på Maj-Lis Pettersson, som är Odla med P1s trädgårdsexpert, så talar hon sig ofta varm om just kaffesump. Särskilt eftersom det ger en bra struktur till jorden. Och har man tillgång till mycket kaffesump, tex från sin arbetsplats, så kan man med fördel be att få ta med sig den hem och blanda ner i jorden.

Kaffesump i rabatten

Kaffesump i rabatten

3. Toarullar till gurkorna

Gurkor är ju plantor som vill ha mycket vatten. Trots det är själva stammarna väldigt känsliga för att bli för fuktiga. Om man planterar sina gurkplantor för djupt, eller om vattnet blir liggande nära stammen, riskerar plantan att skadas och kan då inte växa och utveckla frukter ordentligt.

Ett sätt att förebygga detta är att redan i samband med sådd av gurkfröerna, ta hjälp av toarullar. Så här gör jag:

1. Fyll en kruka till hälften med vanlig planteringsjord.

2. Sätt i en toarulle och fyll resten av krukan och toarullen med såjord. Låt rullen sticka upp ca 2 cm ovanför jorden.

3. Lägg i fröet i toarullen, och täck med ytterligare lite jord och vattna försiktigt. Toarullen skall sticka upp ca 1 cm.

4. Placera ljust och varmt, täck med lite plastfolie för att hålla jorden fuktig. Men se till att det finns lufthål, så att det inte börjar mögla.

Efterhand bryts den del av toarullen som är under jorden ner och försvinner, medans den lilla ringen som är ovan jord blir kvar. Den kvarvarande ringen blir som en liten barriär när jag vattnar, och skyddar på så sätt gurkstammen från att vattnet blir liggandes mot stammen. Fiffigt va!

En annan fördel med denna metod för att så gurkfrön är att man skyddar de ömtåliga rötterna vid omplantering.

Vill du läsa mer om hur du odlar gurkor kan du göra det här.

Så i toarullar

garden hacks, Så gurka i toarullar

Notera dina husmorsknep i Gardenize

Det finns många olika faktorer som påverkar hur bra vi lyckas med vår trädgård och odling, våra växter och planteringar. Och ett sätt att faktiskt lära sig av sig själv och bli bättre på vad som påverkar de egna förutsättningarna är att dokumentera! Och det är här du har så stor nytta av Gardenize. Genom att ta bilder av det du gör i trädgården, när du gör det, så får du snabbt en bra loggbok över olika faktorer, och kan till och med göra tester för att jämföra om husmorsknepen funkar eller ej.

Nu kan du dessutom, men ett Gardenize PLUS-konto enkelt komplettera dessa bilder med längre anteckningar genom att logga in på datorn och skriva ner vad du gjort. På datorn kan du även enkelt gå tillbaka och titta på hur det såg ut för ett år sen i odlingslandet eller blomsterrabatten.

Logga in här och prova gratis i 7 dagar!

/Jenny

Logg in på Gardenize webbapp för trädgård

Mer att läsa hos Gardenize

Att göra på våren

Att göra i trädgården på våren

KonMari i trädgården

Gardenize - KonMarie i trädgården

Trädgård för nybörjare

Trädgård för nybörjare, GARTENTIPPS FÜR ANFÄNGER

Bilder som publiceras på Gardenize hemsida tillhör Gardenize AB och får inte användas utan tillstånd.