Odla egen chili

Odla egen Chili

Att tänka på när du vill odla egen chili

Om du vill odla egen chili är det dags att börja redan mitt i vintern, som i december eller januari. De sorter som har längst utvecklingstid och därför behöver sås allra först är de s k Chinense-sorterna, läs på förpackningen så vet du vilka de är. Vill du veta vilka Gardenize chilifavoriter är, så hittar du dem här.
Om du inte ha prövat att odla just chili tidigare kan jag rekommendera att du först funderar över vilka sorter du vill odla och hur mycket plats du har.

Nedan listar jag 3 saker som du bör tänka på när du börjar odla egen chili.

/Jessica Lyon, OdlingsTV

Document garden journal

Gardenize trädgårdsapp

Ladda ner gratis på App Store och Google Play.

Här kan du notera allt om dina växter med bilder och anteckningar och för dagbok över din chiliodling.

Du får även massor med tips och inspiration om trädgård och odling samlad på ett ställe!

Get Gardenize in App store
Google-Play

1. Smak och styrka

Olika sorters chili har väldigt olika smak, allt ifrån fruktigare smaker som citrus eller rabarber till mer kryddiga. Chili har dessutom helt olika styrkor på sina frukter.

Man mäter chilifruktens styrka i så kallat Scoville och en sort kan vara så mild att den kan ätas som en paprika – ja, de är nära släkt! Medans andra sorter är så starka att du behöver använda handskar för att skörda dem och dessa skall därför användas med stor försiktighet i matlagningen. Alltså – ju högre Scoville desto starkare är frukterna. Information om hur stark en chili är brukar framgå på fröpåsen.

Chili aji limo

Chili aji limo
Chili skall sås tidigt på året för att hinna utvecklas och mogna. Bra jord, värme, ljus och utrymme är viktiga faktorer för att lyckas.

2. Odlingen

För att chilifrön ska gro, är det en stor fördel att placera dem varmt. Groningsprocessen kan ta allt ifrån några dagar till en dryg månad så det gäller att ha tålamod. Jag brukar ställa nysådda fröer på värmegolvet i hallen eller i badrummet. Det är först efter att de små plantorna kommit upp ur jorden som de behöver ljus och då flyttar jag dem till en ljus och sval plats inomhus.

Man kan använda extraljus om man vill, men min erfarenhet är att det faktiskt inte är nödvändigt för att få fram frukt. Ställ bara så ljust det går, helst i ett söderfönster. Om plantorna blir lite långa och rangliga, ett tecken på att de stått för mörkt och/eller för varmt, så planterar du ner dem djupare, med en bit av stammen under jorden nästa gång du planterar om dem. Denna teknik fungerar inte för alla växter, men funkar toppen för tex chili och tomat. På detta sättet får växterna en kortare stam över jord och blir inte lika rangliga.

När jag sår chili använder jag en mager, väldränerad såjord, men i takt med att de kommit upp och börjar utveckla nya blad så behöver de mer näring. Enklast kan vara att tillföra näring i flytande form då du vattnar och sen använder du mer näringsrik planteringsjord när du skolar om och byter upp till större kruka.

Förså inne

Odla egen chili Förså
Chili skall sås tidigt på året för att hinna utvecklas och mogna. Bra jord, värme, ljus och utrymme är viktiga faktorer för att lyckas.

3. Utrymme

Plats då? Jo, anledningen till att jag tar upp platsaspekten är, för att även om du kan styra din plantas fulla storlek genom att välja storlek på kruka eller genom att beskära den, så blir olika slags chili verkligen olika stora. Här hemma kan jag jämföra den lilla Marescan som ryms i en liten 1-liters kruka med den betydligt större Rocoto Orange som blir 2 meter hög. Självklart kräver den senare både en riktigt stor kruka och plats på höjden. Så igen, läs på förpackningarna innan du bestämmer dig för vilka sorter du skall odla.

Chiliodling

Odla egen chili
Chili skall sås tidigt på året för att hinna utvecklas och mogna. Bra jord, värme, ljus och utrymme är viktiga faktorer för att lyckas.

Chiliskola med OdlingsTV

Vill du har mer tips och råd kring chiliodling så hittar du alla 30 delar av Chiliskolan från OdlingsTV gratis på YouTube.

Följ upp din chiliodling med Gardenize Trädgårds-app

Gardenize är en odlings-app där du samlar information om dina chiliplantor, noterar när du sått och lägger in påminnelser för omskolning och betygsätter dina favoriter.

I Gardenize får du även tips och inspiration om både trädgård och odling!

Du kan ladda ner Gardenize från App store eller Google play, helt gratis och appen är dessutom på svenska.

Du kan hitta mer information om Gardenize på hemsidan.

Odla eget

Mer lästips från Gardenize