Gardenize Team Jessica Lyon

Jessica från OdlingsTV: 5 bästa tipsen för förodling

Jessicas bästa tips för förodling!

Gardenize Team Jessica Lyon

Jessica Lyon från OdlingsTV ger här sina bästa tips för att lyckas med att förodla fröer.

Det finns flera anledningar till varför man förodlar vissa växter. Vissa växter har till exempel lång utvecklingstid och behöver därför förodlas inomhus i förväg för att hinna ge skörd eller blomma innan hösten tar vid. Då handlar det i allmänhet om sorter som inte växer naturligt i svensk fauna såsom chili, tomat eller aubergine.
En annan anledning till varför det kan vara smart att förodla är att man vill förkorta tiden till blomning och skörd, eller för att helt enkelt fylla på med nya småplantor direkt efter att en gröda har skördats. Detta är något som jag gör hela tiden när jag så kallat stafettodlar, en metod jag praktiserar för att få en så stor skörd på liten yta som möjligt, genom att hela tiden fylla på med nya plantor när en plats blir ledig.

1. Jorden – viktigast av allt!

Det är där allt liv börjar och slutar och när du försår är det bra om du använder dig av en mager och väldränerad jord. Du kan antingen köpa ekologisk såjord på påse eller så gör du din egen såjord enkelt genom att blanda upp din egen jord med grus.

Fröet har all sin energi för att gro och starta upp redan inom sig (tänk dig ett hönsägg som är fullt av energi) och under den första tiden är den största faran att fröet antingen ruttnar om jorden är för blöt, eller att det torkar ut om du vattnar för lite.

 

2. Välj rätt kruka

Använd gärna plastkruka som håller kvar fuktigheten i jorden bättre jämfört med t e x lerkrukor. Tänk på att krukan måste ha hål i botten så att överskottsvatten kan rinna ut.

 

3. Förvattna

Se till att vattna jorden i krukan ordentligt innan du sår. Jorden skall vara helt genomfuktad.

 

4. Kontrollera sådjupet

Olika fröer skall placeras på olika djup så kontrollera vilket sådjup respektive frö vill ha.

 

5. Håll jorden fuktig

Titta till försådden varje dag och kontrollera att jorden är fuktig men inte blöt. Vattna vid behov. För att behålla fukten kan du lägga på lite plastfolie över, men gör några hål i så att det blir lite luftcirkulation och så att jorden inte möglar.

 

Bonusknep:

Ställ krukan varmt, t e x på ett värmegolv, för snabbare groning.
Det är först när fröet grott och börjat växa upp ovan jord det behöver mer ljus.

OdlingsTV har publicerat 100-tals klipp på Youtube om odling. Och om du klickar på denna länk kommer du till ett där Jessica tipsar om att förodla.

Notera i Gardenize!

Och självklart noterar jag i Gardenize-appen vad jag har sått och när jag gjorde det.

Gardenize är gratis och du kan ladda ner appen här.

Google-Play
App store

Bästa hälsningar

/Jessica Lyon OdlingsTV