I vår trädgård har vi sedan ca 15 år en stor stor bambu. De första åren stod den i ett ganska utsatt läge, där kalla och salta havsvindar blåste in och där jorden ofta torkade ut, så vår den verkade inte trivas. Men i samband med att vi gjorde om i trädgården för snart 10 år sedan, flyttade vi på bambun och placerade den i skydd från de värsta vindarna och till en plats där marken är fuktigare. Här har den nu vuxit och frodas så att den är närmare 4 meter hög och växer i diameter varje år, trots att gräsklipparen Sam tappert försöker hålla den tillbaka.

Det som är så bra med bambun är att den är vintergrön och bjuder på ett trevligt prasslande när man går förbi.

screenshot_20161111-085442

Bergbambuns mystiska död
Bergbambu kom till Europa från Kina under tidigt 1900 tal, införd av Ernest Wilson. Till Sverige kom plantan under 1930-talet. Men under 1990-talet hände något märkligt. All bambu i stort sett hela västvärlden gick i blom samtidigt och dog sedan. Detta underliga sammanträffande visade sig bero på att eftersom alla bergbambu här, härstammade från samma moderplanta och de flesta bambuarter blommar endast en gång – efter 100 och sen dör de! Så det var egentligen inte så konstigt utan helt naturligt.

Som tur är så kommer alltså med största sannolikhet vår bambu att leva till slutet av detta århundrade så vi behöver inte oroa oss nämnvärt 🙂

Bambun på vintern

Vi har aldrig gjort något särskilt för att skydda vår bambu under vinterhalvåret, men om man bor längre norr ut än oss (zon 2, i västra Göteborg) kan man ev behöva skydda mot kylan med hjälp av löv och liknande.

I vintras kom det rejält med snö vid ett enda tillfälle och bambun fick tillfälligt ge vika. Men det var inga problem, den reste sig stolt igen och var vackrare och större än någonsin i somras!

screenshot_20161111-085436

 

Har du bambu?
Tänk på att den behöver mycket vatten, särskilt på höst och vår om det är torrt ute.

Ha det gott!

/Jenny

Share your thoughts