Gratulerer – du har fått tilgang til Plus-innhold!

Gardenize tilbyr eksklusivt innhold for deg som Gardenize Plus-kunde, for å hjelpe deg og din hage å utvikles. Hva slags innhold har du lyst å lese mer om fremover? Lenger ned i artikkelen kan du sende inn dine forslag og ønsker.

 

Tilbud – 25% rabatt!

Har du lyst å oppdatere din Gardenize-app allerede i dag og sikre deg muligheten å lese innhold fra Gardenize også i fremtiden? Med denne koden får du 25% på prisen når du oppdaterer til Gardenize Plus: NO2022GEORGINER

Andre fordeler med Plus-abonnementet er:

  • Du kan legge til så mange bilder du vil på hver plante, og dermed vil du kunne se hvordan for eksempel epletreet ditt har vokst i løpet av årene.
  • Du kan ta eksport av hagen din og kopiere planter.
  • Du kan logge inn via nettet / dataen, dette er fint dersom du skal skrive lenger notater om plantene dine.

PLANTE GEORGINER

Georginen (Dahlia) er meget raus med sin blomstring fra midten av sommeren til de første frostnettene om høsten. For å få så tidlig blomstring som mulig er det lurt å dyrke georgineknoller innendørs, med start ca 4 uker før frostfaren er helt over på stedet der du bor, for så å plante georginene utendørs. Her gir vi deg noen enkle tips til hvordan du kan lykkes med å plante georginer for en lang og fantastisk blomstring.

Dahlia sommarblomsprakt

VÅRE 6 BESTE TIPS TIL Å LYKKES MED Å PLANTE GEORGINER

Det er mulig å plante georginer rett på stedet hvor du har tenkt å plassere dem utendørs, men frostfaren må være helt over. Velger du i stedet å plante innendørs til å begynne med starter blomstringen omtrent en måned tidligere.

1. Ta frem knollene.

Omtrent 4 uker før frostfaren er helt over om våren så tar du frem dine lagrede eller kjøpte georgineknoller. Klipp av alle deler som er mugne, føles myke eller er svampete. Har du en stor klump kan du dele den.

2. Plante knollene.

Finn en romslig og stor potte i forhold til knollen, legg litt plantejord i bunnen og legg ned knollen. Fyll på med plantejord rundt knollen, bank potten litt lett mot underlaget slik at jorda lukker seg rundt alle deler av knollen og fyll på med mer jord. La toppen av knollen eller den gamle stilken stikke ut over bakken. De største rotdelene skal legges nederst i potten. Ikke vann helt enda, og sett pottene kjølig eller i romtemperatur. Så langt er ikke lys så viktig og du kan fint oppbevare blomstene i garasjen eller boden.

Dahlia Fairway Spur

3. Begynn å vanne.

Når skudd begynner å dukke opp, begynn å vanne forsiktig. Nå har de hovne rotdelene begynt å utvikle sugerøtter som kan assimilere vannet. Før det er det stor risiko for at knollene råtner dersom det blir for vått. Nå kan du sette pottene lyst og kjølig, men helt uten risiko for frost. Får du til dette kommer plantene til å bli lubne og vakre.

4. Plante ut.

Når frostfaren er helt over, plant ut i godt gjødslet jord i potte eller blomsterbed. Georginen vil ha mye lys, næring og en løs og fin jord.

5. Velg blomstring.

Når skuddene er ca. 15 cm høye kan du toppe dem like over et bladpar. Da grener georginen seg og du vil få flere blomster, men vær oppmerksom på at den første blomstringen vil bli litt forsinket. Kan du ikke vente på blomstene kan en måte være å toppe halvparten av skuddene og la resten stå.

6. Ta stiklinger.

Du kan bruke de toppede skuddene fra dine georginer som toppstiklinger for å forplante den. Sett skuddene i en potte med plantejord blandet med perlite jordforbedring. Dekk til med hette eller pose med lufthull for å redusere fordampning fra bladene. Det er mulig å legge flere stiklinger i samme potte. Plasser lyst og hold oppsyn slik at jorda er fuktig hele tiden. Når du ser nye blader utvikle seg på stiklingen, ta den forsiktig opp slik at de nye røttene ikke faller av. Plant i en potte med plantejord.

SLIK PLANTER DU GEORGINKNOLLER:

plantera dahlia steg 1 klipp bort gamla rötter

Skjær av gamle tørre røtter og knoller som føles svampete.

plantera dahlia steg 2 flyll kruka med jord och lägg ner dahlian

Fyll med jord i bunnen av potten og plasser knollen.

plantera dahlia steg 3 fyll på med jord och sätt etikett

Fyll på med mer jord og sett en etikett med navn på sorten du planter.

Planter ute når risikoen for frost er over.

Plus-innhold - for deg som betaler for Gardenize Plus

Hva vil du lese mer om? Del med deg av dine forslag og ønsker her!

Dokumenter i Gardenize

Det finnes mange fantastiske sorter av georginer og det er gøy å variere. Husk å notere alle de forskjellige variantene dine i Gardenize og lag notater som beskriver hver sort for seg. Det kan være store forskjeller når det gjelder snitt, høyde, form og farge på blomstene. Kanskje du prøver å så georginerfrø og dyrke dine egne knoller? Da er det godt å ha all informasjon samlet på ett sted slik at du husker alle detaljene. Lykke til!

plants card view
Get Gardenize in App store
Google-Play

Bilder publisert på Gardenizes nettside tilhører Gardenize AB og kan ikke brukes uten tillatelse.